torsdag 29 mars 2012

Dinkel & råg

Jag gillar verkligen att baka till andra. Ibland brukar jag fråga min man vad han vill ha för bröd och då brukar han önska Dinkelbullar. Och jag håller med honom, dom är goda. Mycket frön och mycket smak. Jag tycker dock att man behöver vara försiktig så det inte blir för mycket mjöl när man bakar det här receptet. Bullarna innehåller pumpafrön som jag tycker väldigt mycket om. Jag kommer ihåg för kanske 6-7 år sedan så var det svårt att hitta pumpafrön i butikerna. Så när vi var i England och hälsade på storerbror köpte jag med mig pumpafrön hem. Andra köper hem whiskey, jag köpte hem frön!

Dinkelbullar

35 g jäst (ibland tar jag ett helt paket och gör lite större bullar)
1 tsk hel kummin
1 tsk hel anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
4-5 dl vetemjöl special

Ägg till pensling
Solrosfrön, pumpafrön och ev. flingsalt
Smula jästen i en bunke.
Stöt anis och kummin i en mortel.
Smält smöret tillsammans med de stötta kryddorna och honung. Dra av från värmen, tillsätt kallt vatten. Häll vätskan över jästen.
Rosta solrosfrön och pumpakärnor med flingsalt i en torr stekpanna.  Tillsätt dessa i degvätskan och rör om. Jag brukar låta dem svalna lite innan häller dom i degvätskan.
Blanda ner mjöl lite i taget och arbeta degen tills den släpper kanterna. Den ska vara lite kladdig. Arbeta degen långsamt i maskin i ca 20 minuter.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 14 bitar. Jäs dem under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 1 timme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över frön och ev flingsalt.
Grädda gyllene mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

När jag ändå var i bakfarten testade jag ett nytt recept också. Det innehöll russin och eftersom det inte bara är jag i min familj som inte är jätteförtjust i russin i bröd uteslöt jag dom. Godkänt betyg.

Rågbullar (med eller utan russin)

35 g smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 g jäst
(1dl russin)
8 dl rågsikt

Smält smöret, tillsätt mjölk, sirap, salt och brödkryddor. Värm vätskan till ca 37 grader.
Smula jästan i en bunke och lös upp i degvätskan.
Rör ner russin och lite rågsikt i taget till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 12 bitar, doppa i rågsikt och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.



Båda recepten kommer från Leila Lindholms a piece of cake, en välbläddrad bok i mitt kök!

söndag 11 mars 2012

Saftig kanelkaka

Bakade den här kanelkakan till fredagsfikat på jobbet. När jag stod där i köket och rörde funderade jag på varifrån jag fått receptet. Och jag kom fram till att den bakades av Kirsi i köket på VTI där jag jobbade för 100 år sen. Hon bakade gudomligt! Men jag tror inte jag vågade fråga efter receptet. Om jag inte minns fel har jag hittat det på nätet nånstans. Den är mycket saftig och smarrig! Prova vettja och låt mig veta hur det gick!



Kanelkaka

175 g smör, rumstempererat
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl gräddfil

Fyllning:
1 dl socker
1 tsk kanel

Rör smör och socker. Rör i äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt samtliga ingredienser till äggsmeten. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Fyll på med smet, fyllning, smet, fyllning. Gräddas i 1 timme i 175 grader.

Jag har en bra historia som inkluderar den här kakan. När Emma fyllde 1 år och vi skulle ha kalas hade jag bakat den här kakan. Vi hade bjudit både små och stora vänner samt släkten och jag hade nog bakat en hel del. När kalaset var slut och gästerna skulle åka hem insåg jag att jag hade glömt ställa fram kakan. Det var ju inte så att det var brist på fikabröd eftersom vi precis hade haft kalas och en kaka gör sig ju bäst när den är färsk. Familjen Ordell var en av våra gäster och Henry som fyller två dagar före Emma skulle ha kalas dagen efter. Så jag skickde med kakan till dom. Mamma Anna berättade glatt för storebror Carl att dom hade fått en god kaka att ta med hem till Henrys kalas. Carl, som hade sett en hel del på Emil i Lönneberga, svara helt spontant "torrt gammalt brö"! Det här kan vi skratta åt än idag! Barns kommentarer förgyller verkligen ens vardag.

fredag 9 mars 2012

En annan dag kanske... eller inte!

Med lite mer mod i kroppen och med lite mer tid i livet skulle man kanske kunna söka. Eller kanske inte?!

Kanal 7 söker passionerade hemmabagare. Gissar att det är typ Sveriges Mästerkock fast med bakning. Sugen på att söka? Här är ansökningsformuläret.

Trevlig helg på er! Snart kommer det recept på en mycket god och populär Kanelkaka, missa inte det!

torsdag 1 mars 2012

Brödet ALLA kan baka

Det finns ett bröd alla kan baka! Jag skojar inte. Hur dålig du än är på att baka eller hur lite du än kan om bakning så kan du baka det här brödet. Gott blir det också! Första gången jag stötte på det var på ett klädparty hos min kompis Helén som bjöd på det här brödet. Det kommer från ett reklamblad från Östenssons. Det var många den kvällen som ville ha receptet och jag vet inte hur många som jag har spridit det vidare till. Jag bakar det ganska ofta, just för att det är så enkelt. Det är också enkelt att variera och byta ut lite av vetemjölet till precis vad som helst. Har jag lite mjölslattar som jag vill bli av med brukar dom åka i här. Har man nattgäster är det här utmärkt att bjuda på till frukost för att lyxa till det lite.

Chrissans frukostbröd

10 dl kallt vatten
1 msk socker
1 msk salt
25 g jäst
2 dl grahamsmjöl
1 dl sesamfrön
1 dl vetekross
1 dl linfrön
12 dl vetemjöl

Rör ihop alla ingredienser till en grötkonsistens. Ställ bunken (stor bunke, tänk på att den jäser...) i kylskåpet över natten. Skeda degen upp på bakplåtspapper. Gör bara i ordning en plåt i taget. Degen är ganska lös och rinner ut annars. Grädda i 225 grader i ca 15minuter. Satsen räcker till ca 2,5-3 plåtar.



Bananmuffins

Ibland bakar jag en smarrig banankaka (Leila Lindholm). Den här dagen tyckte jag dock att muffins var ett bättre format. Bra att kunna frysa in och plocka fram så många som man behöver. Jag var egentligen inställd på att prova min kompis Annas citronmuffins men så såg jag ett gäng ledsna bananer i fruktskålen. Dom lågt där och grät och ville att jag skulle ta hand om dom, så citronmuffinsarna fick vänta.

Tror att dom hade gjort sig ännu bättre med lite hackad mörk choklad i också. Men det fanns inte hemma och det fanns heller ingen ork att ta sig till affären. Så det fick bli bara banan helt enkelt.

Här kommer receptet, som ju alltså egentligen är en banankaka.

Banankaka

1 dl strösocker
2 dl florsocker
150 g mjukt smör
3 st mogna bananer
2 st ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen ingefära

Sätt ugnen på 175 grader, varmluft

Vispa strösocker, florsocker och smör poröst och krämigt.

Mixa bananerna och blanda dom i smeten. Tillsätt äggen.

Blanda dom torra ingredienserna och vänd försiktigt ner dom i smeten.

Fyll en smord och bröad form, ca 24 sm i diameter, men löstagbara kanter. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-35 min.