Jag gillar verkligen att baka till andra. Ibland brukar jag fråga min man vad han vill ha för bröd och då brukar han önska Dinkelbullar. Och jag håller med honom, dom är goda. Mycket frön och mycket smak. Jag tycker dock att man behöver vara försiktig så det inte blir för mycket mjöl när man bakar det här receptet. Bullarna innehåller pumpafrön som jag tycker väldigt mycket om. Jag kommer ihåg för kanske 6-7 år sedan så var det svårt att hitta pumpafrön i butikerna. Så när vi var i England och hälsade på storerbror köpte jag med mig pumpafrön hem. Andra köper hem whiskey, jag köpte hem frön!
Dinkelbullar
35 g jäst (ibland tar jag ett helt paket och gör lite större bullar)
1 tsk hel kummin
1 tsk hel anis
50 g smör
2 msk honung
3 dl kallt vatten
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
2 tsk flingsalt
1 dl dinkelfullkornsmjöl
1 dl grahamsmjöl
2 dl siktat dinkelmjöl
4-5 dl vetemjöl special
Ägg till pensling
Solrosfrön, pumpafrön och ev. flingsalt
Smula jästen i en bunke.
Stöt anis och kummin i en mortel.
Smält smöret tillsammans med de stötta kryddorna och honung. Dra av från värmen, tillsätt kallt vatten. Häll vätskan över jästen.
Rosta solrosfrön och pumpakärnor med flingsalt i en torr stekpanna. Tillsätt dessa i degvätskan och rör om. Jag brukar låta dem svalna lite innan häller dom i degvätskan.
Blanda ner mjöl lite i taget och arbeta degen tills den släpper kanterna. Den ska vara lite kladdig. Arbeta degen långsamt i maskin i ca 20 minuter.
Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 45 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Häll ut degen på ett mjölat bakbord och dela i 14 bitar. Jäs dem under bakduk på en plåt med bakplåtspapper i ca 1 timme.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över frön och ev flingsalt.
Grädda gyllene mitt i ugnen i cirka 10 minuter.
När jag ändå var i bakfarten testade jag ett nytt recept också. Det innehöll russin och eftersom det inte bara är jag i min familj som inte är jätteförtjust i russin i bröd uteslöt jag dom. Godkänt betyg.
Rågbullar (med eller utan russin)
35 g smör
3 dl mjölk
1/2 dl mörk sirap
1 tsk salt
1 msk brödkryddor
50 g jäst
(1dl russin)
8 dl rågsikt
Smält smöret, tillsätt mjölk, sirap, salt och brödkryddor. Värm vätskan till ca 37 grader.
Smula jästan i en bunke och lös upp i degvätskan.
Rör ner russin och lite rågsikt i taget till en smidig deg.
Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Dela degen i 12 bitar, doppa i rågsikt och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Båda recepten kommer från Leila Lindholms a piece of cake, en välbläddrad bok i mitt kök!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar