Bakade den här kanelkakan till fredagsfikat på jobbet. När jag stod där i köket och rörde funderade jag på varifrån jag fått receptet. Och jag kom fram till att den bakades av Kirsi i köket på VTI där jag jobbade för 100 år sen. Hon bakade gudomligt! Men jag tror inte jag vågade fråga efter receptet. Om jag inte minns fel har jag hittat det på nätet nånstans. Den är mycket saftig och smarrig! Prova vettja och låt mig veta hur det gick!
Kanelkaka
175 g smör, rumstempererat
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 msk bakpulver
1 krm salt
3 dl gräddfil
Fyllning:
1 dl socker
1 tsk kanel
Rör smör och socker. Rör i äggen ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver. Tillsätt samtliga ingredienser till äggsmeten. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Fyll på med smet, fyllning, smet, fyllning. Gräddas i 1 timme i 175 grader.
Jag har en bra historia som inkluderar den här kakan. När Emma fyllde 1 år och vi skulle ha kalas hade jag bakat den här kakan. Vi hade bjudit både små och stora vänner samt släkten och jag hade nog bakat en hel del. När kalaset var slut och gästerna skulle åka hem insåg jag att jag hade glömt ställa fram kakan. Det var ju inte så att det var brist på fikabröd eftersom vi precis hade haft kalas och en kaka gör sig ju bäst när den är färsk. Familjen Ordell var en av våra gäster och Henry som fyller två dagar före Emma skulle ha kalas dagen efter. Så jag skickde med kakan till dom. Mamma Anna berättade glatt för storebror Carl att dom hade fått en god kaka att ta med hem till Henrys kalas. Carl, som hade sett en hel del på Emil i Lönneberga, svara helt spontant "torrt gammalt brö"! Det här kan vi skratta åt än idag! Barns kommentarer förgyller verkligen ens vardag.
Bakade den här kakan för ett par veckor sen, en klar favorit.....och det är minsann inte något torrt gammalt bröd :)
SvaraRadera